Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Verstuif met olie (of borstel met een borstel) een rechthoekige kom van Jena (ik gebruikte een van 16 × 30 cm). Meng in een kom ricotta met driekwart basilicum en eigeel. Leg drie lasagnabladeren op de bodem van de Jena-pot (de mijne was een van die geen voorvorst nodig had). Plaats een uniforme laag ricotta (ongeveer de helft van het aantal). Leg de helft van de ham, snijd de biefstukken of plakjes en leg de plakjes rood erover. Strooi een beetje zout en peper, giet wat tomatenpulp (gemengd met een beetje water, als het te dicht is). Plaats nog een rij lasagnabladeren, dan ricotta, ham en in plakjes gesneden tomaten. Schenk de rest van de tomatenpuree gelijkmatig over de laatste laag lasagnebladen. Plaats de laatste plakjes tomaat, strooi een beetje zout en peper en de resterende basilicum. Verstuif een beetje olijfolie. Bedek de schaal met een aluminiumfolie en plaats het in de hete oven. Laat ongeveer 30 minuten intrekken en verwijder vervolgens de folie zodat de lasagne een beetje kleur op het oppervlak kan vangen. Laat het 15 minuten staan, waarna de lasagne klaar moet zijn (de vellen hoeven niet sterk te zijn). Laat ze 5-7 minuten "ademen" voordat je het in stukjes snijdt en serveert.
Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Zet meer water aan de kook, met een beetje zout in een pot. Breng tijdens het koken de pasta aan en kook de tijd die door de producent is aangegeven. Ondertussen, garneer in een koekepan de olie en de helft van de hoeveelheid boter. Gooi de ui (snij kort) en voeg de kaizer (kleine blokjes) toe. Doe het vlees, meng goed, goed en zorg ervoor dat de stukjes vlees worden gescheiden met een lepel of een spatel. Zet een kop heet water en laat het 5-7 minuten sudderen. Roer van tijd tot tijd en, indien nodig, wat water. Ten slotte mag vlees met uien en gerookt niet "droog" maar sappig zijn. Doe de gedroogde greens (peterselie en rozemarijn), een beetje zout en peper, mix en zet het vuur uit. Giet de gekookte pasta af. Eet met de resterende boter vier kleine potten met gratin. Verdeel de helft van de hoeveelheid pasta erin. Bedek met sappig vlees, gesneden tomaten en de rest van de pasta. Klop in een kom de eieren met de melk. Doe een beetje zout en peper en verdeel het mengsel in de vier gerechten. Bedek met Goudse plakjes en zet 20-25 minuten in de hete oven. Laat je gratin een beetje 'ademen' voordat je hem aan tafel serveert
|